Депутатите дадоха разрешение на малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 литра

казан
Досега вместимостта им беше 500 литра. Освен това, ракия ще се вари през цялата година.

Народното събрание реши още регистрацията, декларирането и заплащането на акциза за малък обект за дестилиране да отиде в правомощията на местната власт, предаде „Фокус”.

На първо четене бяха приети общо 3 от 4 законопроекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Да се ползват казаните за ракия така, както беше преди беше предложено от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Така специализиран малък обект за дестилиране ще е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който физическите лица да могат да произвеждат ракия от грозде и плодове – собствено производство за тяхно лично потребление, до 30 литра годишно на семейство.

Бяха отменени разпоредбите за марките казани, които могат да се ползват, освен че беше поправена и вместимостта им. Преди това беше решено марките казани да варят ракия от 1 юли до 31 декември, а в останалото време, за да работят, е нужно да уведомят писмено Агенция „Митници“ в 14-дневен срок преди извършване на дейността.

Много от депутатите обаче не приемат напълно тези предложения и те могат да бъдат променени на второ четене.

Парламентът прие и промените, предложени от ПГ на ГЕРБ, с които регистрацията, декларирането и заплащането на акциза както и административния контрол преминават от Агенция „Митници” в правомощията на местната власт.

Депутатите приеха и законопроекта на Петър Славов и Мартин Димитров от РБ, който защитава малките и средните предприятия.

Законопроектът на Емил Димитров – Ревизоро от ПФ, който целеше по голям контрол за акцизите за ракия при малките производители беше отхвърлен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *