Седем години след успешния си старт, Сливенска перла попада под ударите на сухия режим

сливенска перла история

Историята от онова време е много интересна. Тук трябва да уточним, че производството на емблематичната ракия не спряно, но за сметка на това са изкоренени хиляди декари лозя. Това няма как да не се отрази върху производството и за известно време Сливенска перла се произвежда в по-малки количества.

Какви са причините? Знае се, че Сливенска перла се произвежда предимно от ароматния сорт Мускат Отонел. Една от отличителните черти на тази напитка е неповторимият мускатов аромат, който има. През 1985 година, генералния секретар на СССР Михаил Горбачов издава указ за „Борба с алкохолизма и пиянството”. Това слага началото на т.н. „сух режим“. България, като сателит на Големия брат следва стриктно инструкциите от Москва и изкоренява голямо количество лозови масиви. Сред тях са масивите с Перл дьо Ксаба. Затова и този сорт грозде вече не участва в производството на Сливенска перла.

Да се възстановят изкоренените масиви е трудно. Затова за производството на Сливенска перла се използват други, близки като аромат и вкус. За да подобри още повече качеството, най-хубавата българска ракия залага на спецификите при ферментация, дестилация и отлежаване. Това не променя специфичния й вкус и аромат и почитателите на Сливенска перла запазват добрите си впечатления. Вече повече от три десетилетия, най-обичаната българска ракия не е разочаровала почитателите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *