Едва ли ценителите на това популярно питие не знаят тези подробности, но все пак е хубаво да си ги припомним

Сливовата ракия е безцветна или жълтеникава алкохолна напитка, която се прави от сливи. Подобно на повечето плодови ракии тя е двойно дестилирана. След първата дестилация получава т.нар. мека ракия.

Спорно е коя е родината на сливовата ракия. В почти всяка държава на Балканския полуостров се прави сливова ракия и съвсем естествено е да има полемики по този въпрос.

Сливовица се произвежда и в Румъния, както и в Сърбия и Македония. Някакви вариации на тема сливова ракия има и в Австрия, Германия, Италия.

Сливовата ракия е националната напитка на България, където около 80% от добива на сливи отива в производството на тази напитка.

Съдържанието на алкохол (етанол) е около 20-30%, като след двойната дестилация може да варира от 40 до 70%. Сливовата ракия, както и някои други видове ракия, често се съхраняват в дървени (дъбови) бъчви за по-добър вкус и цвят (кафеникаво златисто). За разлика от виното, ракията не се нуждае от специален надзор и колкото по-дълго отлежава, толкова по-хубава става. Всички спиртни напитки, включително и тази, се консумират със специални малки чаши (от 0,3 до 0,5 DL) или специални малки бутилки, наречени шотове.

Консумира се според предпочитанията, но най-често с традиционната шопска салата. Познавачите не ползват разредител за ракията. Хубавата ракия се пие бавно, на малки глътки и не се прекалява с нея, за да няма неприятни усещания на сутринта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *