Не е тайна, че червеното вино оцветява емайла на зъбите

вино кариес Но, според ново проучване, виното също така причинява тежки щети на зъбните структури, и то само за няколко минути, пише Munchies. Изложени на особен риск са сомелиерите и всички онези, които трябва да непрекъснато да опитват вино, както и страстните любители на виното.

Проблемът е в киселинността на виното. Ако виното просто се пие, а не се опитва по начина, по който го правят професионалните сомелиери, държейки го по минута или две в устата, това не е чак толкова голям проблем. Учените са наблюдавали сомелиери, които редовно участват в дегустации и забелязали, че след време емайла показват признаци на ерозия, причинена от киселинността на напитката. Според персонала на университета в Аделаида, след това зъбите губят своята защита срещу механична абразия.

Те дори въвеждат термина „винена ерозия“. В виното се съдържа набор от киселини – винена киселина, малеинова киселина, млечна киселина, лимонена киселина. Този коктейл може бързо да предизвика деминерализация на зъбите, разхлабване не само на повърхностния слой, но също така и дълбоко в структурата. Миенето на зъбите след всяка дегустация е добра защита. Дъвките, които засилват слюнкоотделянето, също ще помогнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *