Сиренето е класическо мезе за виното, но има някои правила, които е добре да спазвате, когато решите да изненадате гостите си с тази комбинация

вино сирене

1. За сиренето са по-подходящи белите вина, отколкото червените. Ако виното е червено, то тогава е по-добре, да е по-отлежало

2. Десертните вина най-добре се допълват със синьо сирене. Класическата комбинация: сладко розе с рокфор или синьо сирене Стилтън с Порто.

3. Добре е виното и сиренето да са произведени в един и същ регион (ако е възможно).

4. За меки, кремообразни и много мазни сирена (бри, камембер), са подходящи вината с висока киселинност. Например сухо шампанско , Ризлинг, Шардоне или Брут, а червеното вино трябва да е леко.

5. Твърдото сирене обикновено се сервира с доста гъсто и плътно Pinot Noir или подобни сухи червени вина от Италия – от Chianti da Barolo. Сирена като парен Midjan, Grana Padano са най-добре в съчетание с червени вина от Италия, твърдо сварени и пресовани сирена като Грюер и Манчего се съчетават добре както с бели, така и с червени вина.

6. Козето сирене – прясно, чисто или подправено с билки и подправки – прекрасно си подхожда с всякакви бели вина (като например Loire Sauvignon). Козето сирене не се съчетава с всички други видове вина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *