Спазваме ли допустимият минимум на консумация, ще превърнем пиенето на ракия в едно истинско удоволствие

ракия консумация

Никой няма да помни доброто впечатление от хубавата ракия, ако е прекалил с нея и сутринта го боли глава. Затова специалистите препоръчват консумацията да става с мярка. Защото – няма какво да се лъжем! Едва ли има човек, който никога в живота си да не е пил или да е пълен въздържател.

13 на сто от представителите на социално значими професии във Варна приемат алкохол всеки ден, а други 14 % посягат към чашката 3-5 пъти седмично. Това показва проучване на „Лига на умерените“. В останалите градове положението не е по-различно. Специалисти отчитат, че българинът не прекалява и не злоупотребява с алкохола така, както беше преди няколко години. Затова повечето лекари и други специалисти апелират към умерената употреба на алкохол.

Какво се разбира под умерена консумация на алкохол?

Ако пиете по едно малко питие след вечеря 3 или 4 пъти в седмицата, това не е рискова консумация. Ако си казвате „Наздраве!“ с хубава ракия 1-2 пъти в седмицата с приятели, това също не е рискова консумация. Според Световната здравна организация увреждаща алкохолна консумация е повече от 21 стандартни питиета седмично за мъжете и 14 за жените, или при повече от 5 дни в седмицата, независимо от вида и количеството. За едно стандартно питие се приема малка халба бира, чаша вино или 20 мл концентрат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *